≡ Menu

lessen in emoties

Lessen in emotie

lessen-in-emoties-9Toen ik het als kind nodig had op school was het er niet. Nu 50 jaar verder ook nog niet echt. Natuurlijk is er op sommige scholen een pestprotocol, maar uitleg over hoe onze emoties tot stand komen is er niet.

Lessen in hoe emoties werken zou eigenlijk standaard moeten zijn op scholen. Navolgen van richtlijnen wat betreft het pestprotocol kan alleen maar werken als je eerst uitlegt wat emoties doen in je lichaam, waar ze vandaan komen en hoe je ze het beste onder controle kan hebben.

Hoe jonger je leert hoe je met je emoties om kunt gaan, hoe beter dat niet alleen voor je eigen leven is, maar ook je omgeving. Zelfs de gezondheidszorg en het bedrijfsleven zal er baat bij hebben. Want als je weet dat emoties die jij ervaart eigenlijk alleen in jouw lichaam te voelen zijn en daarmee je eigen leven bepaald zul je beter met je emoties leren omgaan.

Kijk eens hoe een emotie als verliefdheid werkt.

Op een dag kom je de persoon van je dromen tegen. In jouw lichaam voel je een bepaald gevoel die je nog niet eerder hebt ervaren. Het begint in de regel in je buik en kan door je hele lichaam voelbaar zijn. Je voelt je verliefd. Men spreekt dan over dat je verliefd bent, maar dat klopt natuurlijk niet. Je kunt geen emotie zijn.

Geen enkel gevoel kan je trouwens zijn, terwijl mensen wel zeggen dat ze depressief zijn. Maar je hebt depressieve gevoelens die heel sterk in je lichaam aanwezig zijn. Maar goed, die verliefdheid. Opeens ben je verliefd op een ander en gelukkig is die ander ook verliefd op jou.

Ook die ander ervaart dus bepaalde gevoelens die als verliefdheid wordt ervaren. Geweldig. Er is een klik. Maar lees het vorige nog eens door. Wat heeft die ander eigenlijk gedaan? Die ander zorgde ervoor dat er in jouw lichaam een verliefdheidsgevoel op te merken was. Eigenlijk is het dus jouw gevoel in jouw lichaam. Die ander heeft datzelfde proces. Jij was alleen de trigger die dat gevoel naar boven kon halen.

En dat is natuurlijk niet alleen bij verliefdheid. Zo werkt het ook bij irritaties die je voelt. Of zelfs en woede of ergernis. De ander zorgt voor een bepaald effect in jouw lichaam. En niet die ander, maar jij bent daar getuige van.

In je leven heb je mogelijk heel veel emoties mogen ervaren. In de regel door de gebeurtenissen die je in je leven mee hebt gemaakt. Maar ook onze gedachtes over dingen kunnen emoties oproepen. Dat doet het brein omdat het jouw exact duidelijk wil maken waar het om gaat.

Kijk maar eens naar een citroen. Je hebt dan direct een bepaald gevoel in je lichaam en waarschijnlijk zal het mondvocht daar ook op werken. Zelfs een gebeurtenis die jaren geleden heeft voorgevallen is voor het brein geen punt. Direct als je denkt aan dat moment is het gevoel van toen ook weer terug.

Zelfs dat pestgedrag die j hebt ervaren op het schoolplein toen. Zelfs tot in de details voel je het net zoals het toen was. Goed he van het brein? Niet goed voor je gemoedstoestand, toch? Zou je op school of waar ook geleerd hebben wat emoties zijn en hoe je daar beter mee om kunt leren gaan, zou je nu nergens last meer van hebben.

Er is nog iets heel vervelends met het blijven repeteren van die pijnlijke gevoelens. Ze ondermijnen jou immuunsysteem. Want ze kosten heel veel energie. Niet alleen voor het oproepen, maar ook met het verwerken van die nare gevoelens.

In die 30 jaar dat ik met emoties van mijzelf en anderen werk, heb ik ontdekt dat de meeste huidige lichamelijke en geestelijke klachten vanuit een ondermijnende emotie is ontstaan. Je begrijpt misschien daardoor mijn belang dat op scholen zeker die emoties besproken moet gaan worden.

 

Ruud Overstegen
Emotionist

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.