≡ Menu

Tel eens terug

Tel eens terug

Ons brein zit eigenlijk gek in elkaar. Het is gebouwd om ons te beschermen voor de gevaren van buitenaf. Onze waarneming zorgt voor een reactie van het brein door middel van een emotie. Het brein is ook een leermachine. Het onthoudt alles wat met gevaar te maken heeft en geeft je diezelfde reactie als bij de eerste keer.

Het is dus niet gek dat er een angst naar boven komt als je iets vernieuwends zou willen doen. Jouw brein geeft je namelijk over die gedachte direct zijn mening in de vorm van een oude emotie. Het komt met allemaal weerstanden om je weer tot bezinning te brengen. Eigenlijk wil jouw brein je helemaal onder controle houden om ervoor te zorgen dat hij blijft voortbestaan. Hij helpt je dus met overleven en niet met echt tot bloei komen.

Jaren geleden was ik al gefascineerd over ons tegenwerkend brein. Je brein zal er namelijk alles aan doen om je tot stoppen te dwingen ondanks dat je mogelijk de mooiste en prachtigste dromen wil laten uitkomen. Je herkent vast  wel een moment dat je enthousiast aan een nieuwe uitdaging wil beginnen en er direct het woordje ‘maar’ in je gedachten komt. En natuurlijk gevolgd door een emotie. De twijfel is geboren. En andere negatieve gedachtes borrelen weer naar boven.

Door die aarzeling om echt aan die droom te beginnen komt jouw brein met tegenwerkende processen om je te ‘helpen’ niet in gevaar te komen. Door te voelen en er aandacht aan te besteden ben je afgeweken van je oorspronkelijke gedachte om verandering in je leven te brengen.

Wie is er eigenlijk de baas?

Ik ontdekte al vroeg dat er verschil zit in mensen die constant in de verandering zit en mensen die maar niet vooruit komen. Het brein is daar verantwoordelijk voor. Die beslist met zijn herinneringen aan het verleden of iets veilig is of niet.

Jouw beslissingen in je leven worden dus in je brein afgewogen naar de ervaringen die je in je leven hebt gehad. Jouw huidige beslissingen om te veranderen worden dus door het brein als emotie teruggegeven uit een angst van vroeger. Je kunt je dus afvragen wie er beslissingen neemt in jouw leven. Denk je echt dat jijzelf beslissingen kunt nemen? Het is de emotie die daar het grootste aandeel in heeft.

Gelukkig kan het anders

Zoals ik al schreef er zijn mensen die tegenslagen ervaren en er zijn mensen die als maar succes hebben in het leven. Waar zit daar het verschil? Is het echt zo dat succes komt aanwaaien? Is het echt zo dat als je rijke ouders hebt, jij het een stuk makkelijker hebt? Is het echt zo dat als je in de bijstand zit jij nooit meer iets kunt bereiken?

Alles in je leven heeft een emotionele lading. Zonder die emotie kan jouw brein je niet echt beschermen. Loop je in de wei te genieten van de omgeving, is het goed te weten dat het brein jouw een emotie kan geven om heel hard te kunnen rennen. Na afloop sta je versteld van hoe hard je hebt kunnen rennen. Het is het brein die daarvoor alles uit je lichaam haalt om het te kunnen. Prachtig toch zo’n beschermend brein?

Terwijl dat deel van het brein zich bezig houdt met je te beschermen en al jouw mislukkingen in het leven weer de revue laat passeren, is een ander deel van je brein bezig met het realiseren van je nieuwe plannen. En die je ook alle mogelijkheden aanreikt om het te laten slagen. Het is je innerlijke wijsheid, sommigen noemen het je intuïtie, je helder weten, je enige echte hulp. Het is dat deel van je brein die je de mogelijkheid biedt om echt te veranderen. Om echt tot de kern te komen. Die echt weet wat je werkelijk wilt in en met je leven.

Reken af met je gewoonte om te luisteren naar dat oordelend patroon. Van dat ogenschijnlijk beschermend stemmetje. Weet als er twijfel komt, een angst naar boven komt, een ja maar verschijnt, jouw oude patroon gewonnen heeft van je innerlijke wijsheid en je weer met emoties te maken hebt. Leer luisteren naar je innerlijke wijsheid.

Stap af van je automatische piloot en ga genieten van wat je innerlijke wijsheid jou te bieden heeft. De eerste stap om echte veranderingen toe te laten in je leven is je echt bewust maken dat je een hardnekkig deel van je brein hebt, dat hij zich niet zomaar gewonnen geeft. Meditatie, affirmatie, visualisatie zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om dat stemmetje tot staan te brengen. Massage op alle vingertoppen trouwens ook. Want daar zitten de verbindingslijnen met je brein. Op je rechterhand de verbinding met je denken en je herinneringen en op je linkerhand de verbindingen met je innerlijke wijsheid, je intuïtie.

Stap 2 Twijfel niet. Pas de 5,4,3,2,1, regel toe.

Dit is de belangrijkste stap die zo effectief is dat het waarschijnlijk de enige stap is op de weg naar succes. Ook ik heb alleen maar deze stap toegepast en de andere stappen kwamen als vanzelf. Hier gaat het ook vaak mis zodat we weer op het oude patroon zijn aanbeland.

Wat is die regel?
We tellen altijd op. Dus een, twee, drie, vier en zo verder. Maar bij echte veranderingen, echte acties die het er toe doen, is aftellen de enige weg. Begin met 5 en tel tot 1. Voel dat je bij een in beweging wil komen. Na een meditatie tellen we ook van 5 naar 1 en komen weer terug in de bewoonde wereld. Ook bij het afschieten van een raket tellen we van 5 naar 1. Na 1 is er actie.

Mocht je na elke droom wakker worden en wil je snel ermee aan de slag, tel dan hardop van 5 naar 1 en ga aan de slag met de eerste stappen naar succes. Is ook een goede tip om uit je bed te komen of om de afwas te doen. Of om te stoppen met een verslaving. Want ook daar is dat aftellen van 5 naar 1 van het grootste belang.

Stap 3 Weet wat je wilt.

Veel mensen klagen over dat wat ze hebben. Als ik dan vraag hoe zou je het dan willen, komt er bijna nooit een echt antwoord. Succesvolle mensen echter, die weten wel degelijk wat ze willen. Hoe enthousiaster je bent over het resultaat wat het moet opleveren, hoe minder je last hebt van dat tegenwerkend brein. Er zijn voorbeelden genoeg om je te laten zien dat passie en motivatie en zelfs doorzettingsvermogen belangrijk zijn om het doel te behalen.

Stap 4 Zie het voor je

Hoe helderder je het voor je ziet, hoe meer zintuigen je gaan helpen je doel te bereiken. Je moet er zo vol van zijn dat je het aan anderen gaat vertellen welke veranderingen jij neer gaat zetten. En hoe meer zintuigen dezelfde kant opstaan, hoe realistischer het gaat worden.

Stap 5 maak het concreet

Zie voor je dat je terug kunt kijken op een succesvoller leven. Ga verder in de tijd, ver voorbij de veranderingen in je leven. Bekijk wat er niet alleen van jou geworden is, maar ook hoe je de wereld hebt kunnen helpen met jouw ideeën.

Elke keer als bij jouw de angst, twijfel, onzekerheid e.d. weer naar boven komt, weet dan dat je stap 2 even beter moet oefenen. Want emoties komen om de hoek kijken als jouw innerlijke wijsheid even zijn mond houdt en dat andere deel van je brein weer zijn mond open doet, met alle emoties van dien.

In de 7-daagse opleiding Vingerreflexologie zit naast de uiteg over de verborgen kracht van de vingers ook oefeningen om snel bij je eigen innerlijke wijsheid te komen. Tenslotte moet je de gebruiken om verandering in je leven toe te laten.

Weet je niet of die kracht van Vingerreflexologie wat voor je is, dan zit je misschien nog in het verkeerde deel van je brein.

Zie wat het je kan opleveren en tel van 5 naar 1 en onderneem direct actie om je op te geven. Het zal niet alleen jouw leven veranderen, maar je hebt eigenlijk direct contact met je innerlijke wijsheid zonder dat irriterend tegenwerkend stemmetje.

opleiding vingerreflexologie

 

Door je op tijd aan te melden ontvang je tevens
een korting van 250,- euro als beloning.
En niet alleen in Krommenie,
maar ook bij onze coaches in Nederland.

 

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.