≡ Menu

hooggevoeligheid

Elk mens is in beginsel hooggevoelig. Dit werd al ontwikkeld in de baarmoeder. Het is ons eerste, inmiddels zeer goed ontwikkelde, zintuig dat gebruikt werd om de omgeving op veiligheid af te tasten, de tastzin. Het is de basis van ons overlevingsmechanisme. Een veiligheidssysteem dat ons beschermt voor alles om ons heen.

Het is tevens het enige zintuig dat in twee richtingen werkt. Je kunt met de tastzin ontvangen maar ook geven. Het is daarom ook niet gek dat aanraken soms bedreigend kan zijn maar ook zeer helend kan werken.

Het overlevingsmechanisme geeft aan ons lichaam reacties terug over de dingen die we buiten onszelf ervaren. Het zijn de emoties die we voelen. Hoe we met die ervaring van emotie omgaan is grotendeels aangeleerd. We zijn na-apers en doen na wat ons wordt voorgedaan. Onze voorbeelden zijn in eerste instantie onze opvoeders en daarna onze vrienden en kennissen.

De meeste mensen hebben geen idee dat ze hooggevoelig zijn. Dat komt voornamelijk omdat je in de eerste jaren van je leven nog andere manieren hebt gekregen om de wereld te ontdekken. Na een tijdje kon je de dingen goed waarnemen, kon je dingen proeven en ruiken en gebruikte je je gehoor om de dingen waar te nemen.

 

Zintuiglijke ervaringen

Omdat de meeste mensen de andere zintuigen meer hebben opgepakt, is het heldervoelen naar de achtergrond geraakt. Maar soms is het toch anders. Dan merkt men dat de omgeving toch te heftig binnenkomt. Niet alleen door de zintuiglijke ervaringen maar juist ook door het eerste zintuig. Het zintuig dat je helpt te overleven.

Vroeger in de oertijd was dit een perfect hulpmiddel. Toen waren er beren op je pad. Daar moest je toen overleven. Nu zitten die echte beren er niet meer op je pad, maar zitten ze nog wel in je oerbrein als herinnering om het overleven.

Naast het overlevingsmechanisme kun je de hooggevoeligheid natuurlijk inzetten om het in je voordeel te gebruiken. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om die gevoeligheid in je voordeel te laten werken. Het belangrijkste daarvoor is te kijken waar jouw eigen krachten liggen.

Dan is het natuurlijk zaak om elke beperking, belemmering of overtuiging die je in je leven hebt opgelegd gekregen eerst van je af te schudden. Alles wat je in je leven hebt gehoord van anderen, waren hun oordeel over jou. Dat is hun waarheid en hun overtuiging. Als je de ervaren emotie daarop los kunt laten, zul je merken dat de kern in jou iets met jou wil.

 

Kernkwaliteiten

Jij bezit namelijk een individuele kracht die niemand anders bezit. Door die te accepteren zul je ontdekken dat die hooggevoeligheid geen nare gevoelens opleveren, maar een kennis bezit die je uit mag dragen. Je kunt dat op vele manieren aan de wereld tonen. Zo zijn er visionairs, paragnosten, helderzienden, helderhorenden, heldervoelenden, helderruikenden en zelfs helderproevenden en helderwetenden. Elk met een eigen inbreng en resultaat in het leven.

Ook jij bezit het vermogen je hooggevoeligheid in te zetten om je leven een richting te geven. Het maakt namelijk niet uit waar je vandaan komt en welke tegenslagen je hebt meegemaakt. Het is de focus om eruit te willen waar je nu zit, wat telt.

Zeker als je bewust bent van de negatieve kant van je hooggevoeligheid is het nuttig eens te ontdekken waar jij die gevoeligheid voor kunt inzetten. In de meeste gevallen kun je teruggaan in je herinnering naar een moment in je leven toen je nog geen belemmeringen zag in je handelen. Ergens in het begin van je leven heb je ook vast een moment gehad wat je in je leven wilde worden.

Door alles wat je in het leven hebt ervaren zal het vast nog niet hebben plaatsgevonden. Of hebben anderen jou daarin tegengewerkt. Of ben je het misschien zelf geweest die ondermijnende gedachtes had om het niet te doen.

Gelukkig hebben we een mogelijkheid om te ontdekken wat jij met je hooggevoeligheid kunt doen. En waar je je gelukkig bij voelt. Dat doen we o.a. met vingerreflexolgie.

 

Waarom Vingerreflexologie?

Omdat in de vingers de meeste receptoren zitten die verbonden zijn met de somato sensorische cortex (dat gedeelte van het brein waar (somatische) lichaams-informatie wordt verwerkt). Dit omvat tast-, pijn- en temperatuurprikkels en is verantwoordelijk voor houding en beweging van lichaamsdelen.

De vingers bevatten een soort tijdslijn waardoor het mogelijk wordt naar de eerste belemmerende ervaring te gaan. Bij een vast terugkerend patroon is dat veelal in de kinderjaren terug te vinden. Over het algemeen zullen dat onbewuste processen zijn geweest waardoor er een trigger is vastgezet voor de rest van het leven. Zoiets van: ‘Als de wereld zo doet, ga ik mij zo gedragen’.

En als de belemmerende overtuigingen niet meer aanwezig zijn, worden de eigen kwaliteiten weer als uniek ervaren. Door dit proces komt er zicht in hoe dit in te zetten voor de rest van je leven.

Bij genoeg belangstelling starten we de 1-daagse workshop ‘Op zoek naar je Kern’.

Wil je een nieuwe richting in je leven?
Geef je dan op en ontdek wat jouw kernkwaliteiten zijn waar je mee geboren bent, zodat ook jij die in kunt zetten om jezelf en anderen te helpen.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next post:

Previous post: