Een nachtmerrie is een vaak zeer heftige droom met een bijzondere intensiteit en met een inhoud die als beangstigend wordt ervaren. Dit soort droom treedt gewoonlijk tijdens de remslaap op en kan van fysieke bewegingen vergezeld gaan. De meeste nachtmerries zijn het gevolg van een traumatische gebeurtenis. Soms echter heeft een nachtmerrie geen specifieke achtergrond waardoor deze ook moeilijker is te doorgronden.
De hersenstam is verantwoordelijk voor de verwerking van onze zintuigelijke waarnemingen. Ook tijdens onze slaap blijft hij actief bij het verwerken van de opgedane ervaringen van de dag. En in geval van moeilijk te verwerken indrukken raakt deze overbelast en raakt van slag.
In onze slaap en met name in de remslaap worden die dagelijkse indrukken netjes verwerkt en normaal gesproken opgeslagen in onze herinnering. Als je in je werk heftige dingen meemaakt, zal die hersenstam uiteraard ook veel meer indrukken en emoties te verwerken krijgen.
Dromen kun je zien als een mengeling van de ervaringen van de dag gemengd met onze eigen verwachtingspatronen. Gecombineerd met de herinneringen aan oude gebeurtenissen die we hebben opgeslagen in ons brein. In de meeste gevallen zijn dat zelfs onverwerkte herinneringen.
Als je een negatieve emotie hebt ervaren, kan die emotie meegenomen worden in je droom. Tijdens de remslaap wordt dan de negatieve emoties omgezet in negatieve gebeurtenissen in je droom en dus ook in je herinnering. Stress geeft eigenlijk hetzelfde proces maar zal als minder belastend worden ervaren. Maar als je de gehele dag gestrest bent en ook gestrest gaat slapen, zul je vaker vervelende dromen hebben.
Wanneer stress overgaat in een trauma is moeilijk te zeggen en dat hangt ook samen hoe jij daarover denkt. En hoe sterk je in je dagelijkse leven met stress of een trauma omgaat. Maar dat de ervaren nachtmerries een diepe indruk achterlaten in je brein is zeker. Zelfs zo erg dat je die dromen voor waar gaat aanzien.
Hoewel je je goed kunt voorbereiden op stressvolle gebeurtenissen of zelfs traumatische momenten, het brein en met name de hersenstam zal toch alles moeten verwerken. En opeens is die maat vol.
Opeens raakt je in paniek, ben je geïrriteerd, kun je minder hebben, heb je nergens zin meer in, ben je rusteloos, ben je sneller geëmotioneerd, depressief, angstig, concentratieverlies, agressief, zit je in een sociaal isolement of gebruik je middelen. Dan is het zaak snel in actie te komen en te erkennen dat je last hebt van PTSS (Posttraumatische Stress Stoornis).
Posttraumatische nachtmerries
Een nachtmerrie kun je eigenlijk vergelijken met een angstaanjagende film die in je hersenen wordt afgespeeld. En het voelt alsof jij daarin de hoofdrol speelt, zonder dat je op het script invloed hebt. Als je last hebt van dagelijks herhalende nachtmerries dan wordt die film dus veel vaker afgespeeld. Hoe vaker je deze film hebt gezien, hoe sterker deze in je geheugen gebrand gaat worden. Zelfs zo erg dat je elk minuscule detail van je nachtmerries kunt herinneren en je eigenlijk precies weet wat er in je film gebeurt.
Dit geldt voor elk type nachtmerrie. Het enige verschil is dat bij posttraumatische nachtmerries dat sterker het naukeurige verhaal in het geheugen wordt gebrand en bij niet-posttraumatische nachtmerries wordt een algemene verhaallijn onthouden (bijvoorbeeld achtervolgd worden door een monster). Bij ieder bedreigend beeld komt automatisch het volgende bedreigend beeld naar voren, en dit kan niet worden tegengehouden.
Of het verstandig is om nachtmerries te verhelpen, lopen de meningen uiteen. Onze mening is dat de nachtmerrie niets meer bijdraagt in de verwerking van de dag en eigenlijk alleen maar schadelijk werkt. Een nachtmerrie kan zo erg worden dat zelfs leuke momenten in je leven in je droom omgezet wordt in een rampenfilm met traumatische afkoop.
Behandeling
Nachtmerries komen vaak voor en kunnen zo bedreigend zijn dat ze lichamelijke en geestelijke klachten kunnen veroorzaken. Naar schatting heeft een half miljoen mensen in Nederland zowel overdag als ‘s nachts last van nachtmerries. Bij zo`n vervelende en veelvoorkomende klacht zou je denken dat er binnen de gezondheidszorg wel veel aandacht zou zijn voor je problemen. Niets is minder waar.
De meeste dokters weten niet precies wat ze met je klachten van een nachtmerrie aan moeten. Soms krijg je slaappillen, wat totaal niet helpt tegen nachtmerries. En vaak krijg je te horen dat de nachtmerries vanzelf wel gaat slijten en zal overgaan of dat ze het gevolg zijn van andere klachten waar ze dan medicijnen voor voorschrijven.
Dit heeft als gevolg dat veel mensen maar gewoon rond blijven lopen met hun nachtmerries en de bijbehorende klachten. Ze denken dat er niets aan te doen is en dat ze vanzelf weggaan. En als mensen hulp gaan zoeken bij hun huisarts krijgen ze dit vaak nog eens te horen ook!
Dit is heel erg, want nachtmerries zijn namelijk wel degelijk te verhelpen. En als je langer wacht dan bijvoorbeeld 4 a 6 weken kan die nachtmerrie een Posttraumatische Stress Stoornis worden (PTSS).
Laat het dus niet zover komen. Heb je last van bovengenoemde klachten en kan de dokter niets vinden, kom dan bij ons langs voor een intake of een behandeling.
Trauma Release Program
Onze op maat gemaakte Trauma Release Program (TRP) voor hulpverleners is een kortdurende therapeutische behandeling van nachtmerries veroorzaakt door (dagelijkse) heftige trauma en/of emotionele stress.
En onze aanpak is ook preventief in te zetten. Kostenbesparend en zeer doeltreffend..