≡ Menu

Neurofeedback

Neurofeedback is ontstaan in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Dr. Jole Kaya (Chicago) en Dr. Barry Sterman (UCLA) deden onafhankelijk van elkaar een onderzoek naar de verschijnselen van hersengolven.

Kaya deed studies naar bewustzijn, onder andere door te proberen de activiteit van alphagolven in de hersenen te vermeerderen. Alphagolven worden in verband gebracht met een kalme, alerte staat van zijn. Hij vroeg vrijwilligers aan te geven wanneer ze dachten dat ze alphagolven produceerden en beloonde ze als ze het juist hadden.

Waren in het begin nog maar 50% van de antwoorden goed, naarmate de tests langer duurden werd dit hoger. Niet alleen konden de vrijwilligers in het onderzoek de alpha staat beter aangeven, het werd ook eenvoudiger deze op te roepen. Zij gaven daarbij aan dat de oefeningen een ontspannende uitwerking op hun hadden. Dit was de eerste vorm van Neurofeedback ooit gemeld.

 

Alpha- en Bètagolven

Neurofeedback (NFB), ook wel neurotherapie, neurobiofeedback of EEG-biofeedback (EEGBF) genoemd, is een therapie waarbij de hersengolfactiviteit, via een computer, wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen. Met behulp van deze “feedback” ([terugkoppeling]) zou men de eigen hersenactiviteit kunnen beïnvloeden.

Bepaalde soorten hersengolven hangen namelijk rechtstreeks samen met bepaalde hersenactiviteiten. Zo blijken de trage corticale golven, ofwel de slow cortical potentials (SCP), verband te houden met slaap en ontspanning, terwijl de snellere bètagolven juist duiden op concentratie. De bedoeling van neurofeedback nu is om de golven die met een bepaalde klacht verband houden te onderdrukken en de golven die de klacht verminderen juist te versterken.

In het voorjaar van 2008 heeft het College van Ziektekostenverzekeraars (CVZ) besloten dat, ondanks protesten vanuit het Nederlands Instituut van Psychologen, het toepassen van neurofeedback niet meer vergoed wordt. Neurofeedback wordt, zoals het nu wordt toegepast in Nederland, niet gezien als ‘evidence based’ behandeling. De reden hiervoor is dat er geen voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van neurofeedback en naar de werkingsmechanismen die actief zijn in neurofeedback.

 

Neurofeedback vs Vingerreflexologie

Bij Vingerreflexologie maken we ook gebruik van de feedback die de hersenen teruggeven. Dit doen we niet door middel van feedback op de computer, maar via de terugkoppeling op de vingers door bepaalde vragen te stellen.

Door specifieke vragen te stellen over de ervaring van de nare gebeurtenissen in het leven, worden de hersenen geactiveerd en wordt dit direct voelbaar in de vingers als kleine kristalletjes net onder de huid. Die gedachten over vroeger zorgen er dan voor dat de hersenen bètagolven gaan produceren. Hoe emotioneel die herinneringen zijn, hoe sterker die kristallen te voelen zijn. Adrenaline is normaal gesproken nodig om in actie te komen. Bètagolven zorgen namelijk voor de aanmaak van adrenaline om die actie te kunnen doen.

Een teveel aan adrenaline in het lichaam zorgt voor stress, wat op den duur lichamelijke klachten veroorzaakt. Juist in deze tijd van de ervaren stress en de eigen gevoelens is het nodig de hersenactiviteit snel naar een alpha staat te brengen. De hersenactiviteit blijft namelijk de aanmaak van adrenaline bevorderen als je zelf niet ingrijpt en die ervaren adrenaline zorgt op zijn beurt weer dat de hersenactiviteit in bèta blijft. Een chronisch probleem is geschapen.

 

Vingerreflex-massage zelfhulp training

Vingerreflex-massage is een manier om je hersenen te trainen naar een betere balans. Vingerreflex-massage is erop gericht de veerkracht en de flexibiliteit van de hersenactiviteit te vergroten zodat het lichaam de overtollige adrenaline kan afvoeren.

Voor wie is vingerreflex-massage als een neurofeedback methode geschikt?

Eigenlijk iedereen die emotionele processen meemaakt of mee heeft gemaakt en daar dagelijks last van heeft.

Maar ook mensen met onverklaarde klachten na een coma, verkeersongeluk, burn-out, depressie, pestgedrag op school of bedrijf, angst, faalangst, onzekerheid, e.d.

Binnenkort starten we weer met een 1-daagse zelfhulp ‘Emotietraining’ waarin we de kneepjes van vingerreflex-massage, de effecten van het brein en de koppeling met de vingers uiteenzetten om de situatie waarin je nu zit te veranderen.

Het is een universele methode voor een individueel proces, waarin zelfhulp de belangrijkste basis is en waarbij de vingers gezien kunnen worden als neurofeedback voor de staat van de hersenactiviteit.

 

Meer weten of belangstelling voor de 1-daagse emotietraining?

Laat dan hieronder een bericht achter.

 

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next post:

Previous post: