≡ Menu

Zijn emoties aangeleerd of aangeboren?

Alle emoties komen van de basisemoties:
Liefde, Angst en 
Woede, die aangeboren zijn.

Hoewel je daar in het eerste deel van je leven niet echt bewust van bent. De emotie liefde die we in de eerste maanden herkennen als empathie, is de herkenbaarste. 

Na een tijdje worden ook de andere basisemoties zichtbaar. Angst is de eerste die naar boven komt. Angst voor harde geluiden, voor vreemde mensen, bijvoorbeeld. Woede is pas daarna (een beetje) aan de orde. We denken te weten wat we willen en worden boos als we het niet krijgen. Hier komt de emotie ‘verlies’ een beetje om de hoek kijken.

Ondanks dat deze basisemoties aangeboren zijn, is hoe we er mee omgaan wel aangeleerd. Onze omgeving bepaalde toen in grote mate hoe we nu onze aangeboren emoties tot uitdrukking brengen.

Diverse onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat zelfs bij een rationele beslissing ons gevoel daar de basis van is. Onze gevoelens zijn altijd de eerste die in actie komen.

Omdat empathische gevoelens aangeboren zijn, kunnen we ons makkelijk verplaatsen in de ander. Bij het zien van pijn bij een ander bijvoorbeeld, worden er in ons brein dezelfde delen geactiveerd alsof we het zelf meemaken.

Het is één van de kenmerken die wij mensen hebben. Maar het tonen van je negatieve emoties bij kleine kinderen kan dus heel desastreus zijn voor hun verdere ontplooiing van hun emoties. We doen tenslotte alles na wat we zien als we klein zijn.

Gelukkig kan Dactyologie je dan wel weer helpen om anders met je emoties om te gaan als je jarenlang met de gevolgen van nare emoties hebt geleefd. Maar we willen niet alleen mensen helpen die last hebben van hun verleden, we willen ook preventief onze diensten inzetten.

Vooral als we de hogere druk en de spanning van de huidige situatie bezien. Het lijkt wel of we niet uit deze hectiek kunnen ontsnappen. Het komt natuurlijk omdat ons brein geen onderscheid kan maken tussen dat wat je buiten je ervaart en wat je zelf denkt.

Alle gedachtes vormen namelijk emotionele gevoelens, anders weet je niet wat je denkt en hoe je moet handelen op die gedachtes. We zitten dus in een vicieuze cirkel van denken-voelen-doen. Doorbreek je de cirkel op één van die punten, zal je leven heel anders lopen.

Anders denken is daarbij een eenvoudigere mogelijkheid dan de andere twee. Denk eens aan je mooiste vakantie en je voelt dat direct. Let dan niet direct op wat je voelt maar ga direct dié actie doen die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Het gaat je een stuk makkelijker af. Zo denk ik aan mensen helpen als ik aan het afwassen ben.

Ben je verslaafd? Heb je lichamelijke klachten? Zit je met heftige emotionele gevoelens van vroeger?
Het kunnen allemaal gevolgen zijn van een overwerkt brein door negatieve emoties.

Wil je ook eenvoudig je leven veranderen?
We helpen je graag.

Welke emotie wil je niet meer die jouw proces in zijn greep heeft?

(Volg ons ook op twitter, facebook en LinkedIn.)

[contact-form-7 404 "Not Found"]
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next post:

Previous post: