≡ Menu

Laat je niet gek maken

In het najaar van 1999 vond er een revolutie op televisiegebied plaats. In Big Brother werd een groep mensen 24 uur per dag live gevolgd.
Daarin riep knuffelbeer Ruud Benard de legendarische woorden: ‘Laat je niet gek maken”.

Ik moet daar steeds aan terugdenken als ik die negatieve geluiden hoor over bijvoorbeeld de crisis, financiële achteruitgang en steeds minder medische hulp. Het helpt mij zelfs verder. En misschien jou nu ook.

‘Ik laat mij niet gek maken’, zou trouwens een mooie affirmatie zijn voor ieder die even wat extra hulp nodig hebben. Maar dan moet je wel echt geloven wat je zegt. Het gaat er natuurlijk om dat je kracht zet in je woorden door ook daadwerkelijk die stappen te zetten. Of te bedenken dat je het nieuwe binnenkort ook daadwerkelijk hebt.

In mijn praktijk vraag ik dat natuurlijk ook aan met mijn cliënten. In de meeste gevallen hebben ze ergens last van waar ze vanaf willen. Maar voordat ik ze ga helpen en vraag waar ze last van hebben, is mijn eerste vraag al snel gesteld.
Namelijk: ‘Wat ga je doen als je geen last meer hebt van jouw klachten?’

Voor veel mensen is dit een vraag die ze eigenlijk niet hadden verwacht. En voor de meeste langdurige ziektebeelden en een verleden die van therapeut naar therapeut ging, eigenlijk niet zomaar te beantwoorden. En toch is dat voor een perfect resultaat eigenlijk van levensbelang.

 

Weten waar je naar toe gaat

Dat komt omdat we eigenlijk het tegenovergestelde doen. Als we ergens last van hebben, zullen je gedachtes alleen maar daarmee bezig zijn. Het slokt eigenlijk al je tijd op. Zelfs zo erg dat het chronisch gaat worden en je niets anders kunt doen dan je klachten te leven. Je bent dan zelfs die klachten.

Vanuit medisch oogpunt zullen ze je klachten waar mogelijk snel willen oplossen om je te helpen. Maar ben je geholpen als je geen klachten meer hebt? Is het oplossen van die klachten voldoende of zit daar en adertje onder het gras.

Voor mij is ons brein aan de ene kant een verlengstuk van ons lichaam en aan de andere kant zal je brein je willen tegenwerken. Als mensen bij mij komen willen ze natuurlijk verlost worden van hun klachten, maar er is iets in hun brein wat hen toch weer tegenhoudt.

Je zou kunnen denken van: ‘Ik heb hier nog nooit van gehoord, dus weet ik niet of het mij kan helpen’. Of ‘Ik heb alles al geprobeerd en niets kan mij helpen, ook dit niet’. Of ‘Pas als het wetenschappelijk is onderzocht, dan zal ik dit eens verder onderzoeken’. Of ‘Wat ik heb, kan gewoon niet verholpen worden omdat de wetenschap het ook niet kan’. En misschien heb jij nog wel andere woorden die jouw brein je vertellen.

Het is jouw brein die deze woorden jou in de mond legt. Ze komen vanuit de kennis en ervaringen die je uit je verleden haalt. Het zegt natuurlijk niets over mijn methodiek en mijn mogelijkheid om je echt te helpen.

Laat je dus niet gek maken door je eigen gedachtes en overtuigingen en maak eens een afspraak. Het zou zo maar eens kunnen dat je snel verlost kunt zijn van jouw verleden. Wat heb je trouwens te verliezen. Er is alleen maar winst te halen aan die stap. Een nieuw leven, met de mogelijkheid om die zelf in te delen. Door het antwoord op mijn vraag te bedenken.

Naast Wormerveer zullen we binnenkort ook in Amsterdam te vinden zijn.
We houden je graag op de hoogte.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.