≡ Menu

Een diagnose is een mening

Een diagnose is een mening van de onderzoeker

Stel je hebt een raar gevoel in je buikstreek.
Ga je daarmee naar de huisarts, laat hij je darmen onderzoeken.
Ga je ermee naar een diëtist, zal zij vragen wat je zoal hebt gegeten.
Zeg je het tegen je vriend of vriendin, zal je te horen krijgen dat je verliefd bent.
Ieder heeft zo zijn specialisme. De arts, de diëtist en zelfs je vriend of vriendin.

Iedere expert verteld zijn verhaal vanuit zijn eigen opleiding en mening. Vanuit de studie is dat natuurlijk een mooi streven. Maar iedereen leeft zijn leven op zijn of haar manier. Niemand is gelijk.  Ondanks dat we dezelfde onderdelen hebben, gaan we er toch anders mee om. 

En daar gaat het volgens mij verkeerd. Soms is het zelfs beter om na te denken over een second opinie. Want er zijn zoveel mogelijkheden om een bepaald probleem op te lossen. 

Het doet mij denken aan een oud verhaal van een groepje blinden die om een olifant staan.

diagnoseAan ieder werd gevraagd wat ze dachten te voelen. Daar ze alleen konden voelen wat er voor hen stond, had iedereen maar een klein deel van de olifant te pakken.
De een voelde een poot, de ander een oor, waar een ander de slurf, en ook de staart en de rug en buik werd gevoelt. Dat iedereen een andere diagnose had over wat ze voelden, is natuurlijk logisch.
Pas als je het geheel voor ogen hebt, kun je ontdekken wat je voor je hebt.

Met dit verhaal in gedachte vraag ik nooit naar de diagnose door een ander gesteld, maar vraag net zolang door over de beleving van het totale leven van begin tot het heden. Er zijn namelijk meer factoren die een klacht kunnen veroorzaken.

Ik zie de klacht dan ook als hulpvraag van het lichaam dat het probleem niet alleen kan oplossen. Er is vaak meer aan de hand dan alleen die klacht die ervaren wordt. We nemen graag de tijd ervoor en dat zal soms 2 uur tijd vragen. Gelukkig is vaak de oplossing daarna een kwestie van enkele minuten.

Er zijn in de afgelopen jaren aardig wat coaches in Nederland en België die met deze methodiek in hun praktijk werken.
Op deze site staan de coaches op plaatsnaam vermeld. Zo kun je eenvoudig een coach in de buut vinden.

Ook is er de mogelijkheid dit voor eigen gebruik te leren. Daarvoor heb ik de online versie op de site staan. www.dactyologie.nl/online

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.