≡ Menu

Je voelt je verleden

Ons brein zit perfect in elkaar. Alle indrukken die we dagelijks meemaken is opgeslagen in het brein. Niets ontgaat dat brein en zelfs in je slaap neemt het waar. Geweldig toch?

Zo leren we bijvoorbeeld een techniek aan om die later te gaan toepassen in je praktijk.

Lastiger en soms heel vervelend is dat het brein buiten de leuke dingen ook de nare dingen opslaat. En wat nog erger is daarbij dat het brein er direct een gevoel bij geeft. Dat doet het brein ook bij leuke dingen in je leven, maar die voelen vrij en luchtig.

Nare gebeurtenissen voelen zwaar en beladen. Voor het brein geweldig, want hij wil je beschermen en met dat nare gevoel je kenbaar maken dat er waarschijnlijk gevaar dreigt. 

Voor jouw lichaam is het een soort aanslag op je gezondheid. Zeker als je dagelijks wordt geconfronteerd met die pijnlijke herinneringen van vroeger.

Eigenlijk kun je zeggen dat het gevoel op een huidige situatie een oud gevoel is op een situatie die lijkt op wat je eerder hebt ervaren. Je voelt dus elke keer weer de ervaring uit je verleden.

Zelfs als je nieuwe dingen gaat doen zal je brein bij voorbaat je een bepaald naar gevoel geven. 

Denk bijvoorbeeld aan een verandering in je leven. 

Direct komt je brein met een bepaald gevoel of een stemmetje om je te waarschuwen.

Maar nieuwe uitdagingen hebben voor het brein nog geen referentie en kan er ook geen gevoel aan koppelen. 

Pas als alles achter de rug is kan het zeggen of het goed of slecht voelt. 

Je kunt het brein even uitzetten door van te voren te beslissen welk gevoel je zou willen na het behalen van je actie.

Stel je moet een examen doen.

Als je examenvrees voelt kun je het brein stoppen door je voor te stellen hoe het voelt als je het diploma in handen hebt en een feestje geeft.

Nare en heftige gevoelens in het brein kun je ook voelen in je vingers. Met name de middelvinger op de rechterhand aan de zijkant aan de ringvinger kant.

Ga eens terug in gedachte naar de eerste 15 jaar van je leven. 

Hoe was het thuis? Hoe was de kleuterschool? Hoe was je omgeving? Gewoon je brein laten praten en er komen vanzelf wel herinneringen naar boven. Leuke, minder leuke, nare en zelfs heftige herinneringen. Laat ze maar voorbij komen. 

Nu het grappige. 

Als je met je nagel van je linker wijsvinger de zijkant van je rechter middelvinger stevig van je eerste kootje naar het begin beweegt kun je wat bobbeltjes onder de huid voelen. 

Mag wel flink stevig.

Het brein heeft een tijdlijn en die zit ook in je vingers. Het kootje is rond 15 jaar en het begin is je geboorte. Wat je voelt is een soort adrenaline kristalletje. Adrenaline was nodig om je te helpen bij onraad. Niet gebruikte adrenaline blijft soms achter. Je kunt zo nagaan of er ergens nog een onverwerkte emotie in je brein aanwezig is.

Wil je op de hoogte blijven, abonneer dan op mijn blog.
Na 30 jaar praktijk wil ik nu zoveel mogelijk mensen bereiken en gratis informatie/kennis delen.

De artikelen delen mag natuurlijk ook.  

 

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.