≡ Menu

Gepest

Peter van der Vorst liet in 2012 in diverse afleveringen op RTL4 zien dat pesten een grote invloed heeft op mensen.
In die uitzendingen merkte ik op dat die pestkoppen vaak niet eens in de gaten hebben welke impact dat heeft op die gepeste kinderen. Pesters zijn met andere dingen bezig.

In veel gevallen valt het zelfs de leerkrachten niet eens op. En als ze toch gestraft worden, vinden de pestkoppen wel een andere manier om hun gedrag door te zetten.

Al jaren zoeken deskundigen naar de juiste aanpak voor dit ontoelaatbaar gedrag. Vaak begint het pesten klein en onschuldig, maar een gewillig slachtoffer kan, als dat tijden doorgaat, daar later in hun leven nog heel veel last van hebben.

Wikipedia zegt hierover:Pesten is het gedrag waarbij één persoon herhaald en gedurende langere tijd door een of meerdere anderen bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden.’

 

Als je pesten als een gedrag ziet, zullen we meer oog moeten hebben voor waarom die pester dat gedrag toepast. In veel onderzoeken komt naar voren dat ook de pester zelf met een probleem zit en daar niet echt goed mee om kan gaan. Luisteren inplaats van straffen zou dus naar de pester toe, de eerste stap kunnen zijn.

Zijn emoties uit hij door middel van het pestgedrag. Ook zie je dat een pester veel respons krijgt door zijn omgeving en dus meer kinderen kan aanzetten tot pesten. Een pester heeft in de meeste gevallen veel bijval van anderen. Als het tenminste onschuldig begint. Ook Derren Brown (Derren Brown the experiments) heeft in 2012 daar verschillende uitzendingen aan gewijd. Voornamelijk het pestgedrag bij volwassenen

Ook hij laat zien dat we graag in groepsverband leven en als we een keuze moeten maken eerder de pester dan de gepeste gaan steunen. Pesters op hun gedrag wijzen heeft in de meeste gevallen dan ook een averechts effect.

In de meeste gevallen zal het de volgende keer zo gebeuren dat hij daar niet op aangesproken kan worden. Maar ook zijn geloofwaardigheid voor de groep wil hij veilig stellen en nieuwe manieren zoeken om zijn gedrag door te zetten.

Als pesten een gedrag is, kan beter gekeken worden waardoor het gedrag voor hem noodzakelijk is. In die uitzendingen van RTL4 van Peter van der Vorst hoor je dan ook vaak uitspraken van die pesters dat ze er niet echt bij stil stonden wat het voor een impact had voor hun slachtoffers. Maar dat ze het vroeger ook niet makkelijk hadden. Ook zij hebben een rugzakje mee te dragen.

Pesters zijn meer bezig met hun gedrag dan met hun gevoel. Natuurlijk hebben ze gevoel, maar door hun rugzakje zetten ze het gevoel uit en zullen ze meer met het gedrag bezig zijn.

Als je gepest wordt ligt dat wel wat anders. Dan ben je bezig met je gevoel. Elk gedrag wordt door je gevoel gefilterd en geanalyseerd. Je focus ligt dan op je emotie. En daar je niet hebt geleerd hoe je met diverse emoties kunt omgaan, zal er een vlucht- of een vechtgedrag ontstaan. Want je wilt dat gevoel niet. Je zoekt het dan in eten of in andere emotionele processen.

Door deze twee zienswijzen van aan de ene kant de pester en aan de andere kant de gepeste zal je begrijpen als je ze samen wil brengen en gaat confronteren met de feiten, je eigenlijk appels en peren naast elkaar zet. De één snapt de ander niet.

En betere oplossing zou zijn om kinderen, en zelfs mensen, die gepest worden te helpen anders naar hun gevoelens te kijken. Nieuwe inzichten te geven die een positieve wending geven voor de oplossing. Kijk je namelijk anders naar een gebeurtenis, zullen de gevoelens daarop ook anders zijn.

Het maakt je veel sterker en zeker ook weerbaarder als jouw emotie niet van slag raakt door anderen. Bedenk dat pesters er alleen maar op uit zijn om aandacht van de groep te hebben. Ga je anders met je gevoel om zal er uiteindelijk geen voordeel zitten om door te gaan met pesten.

Natuurlijk zijn die uitzendingen van RTL4 met Peter van der Vorst uitstekend om duidelijk te maken wat voor een impact pesten heeft. Maar uiteindelijk is niet de confrontatie met de pesters de oplossing, maar door grip te hebben op je emoties op het pesten.

Veel pesters komen ook niet graag met hun probleem naar buiten. Bang voor de confrontatie, bang dat de pester nog moeilijker gaat doen. Zo bang zelfs dat de eigen omgeving amper weet wat er in die gepeste mensen omgaat.

We weten, zelfs uit ervaring, wat het is om gepest te worden. We weten hoe het voelt om een confrontatie aan te moeten gaan met de pester. Maar ook de angst om te vertellen dat je gepest wordt is moordend.

Vandaar dat we een heel unieke methodiek hebben ontwikkeld om je effectief te helpen.
Zonder die confrontatie, zonder alle ophef, zonder dat anderen er weet van hebben.

Hoe we dat doen?
Maak een vrijblijvende afspraak en ontdek het zelf.

Laat pesters niet je hele leven beïnvloeden en bel Ruud op 0623832906 voor een afspraak.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next post:

Previous post: