≡ Menu

Je denkt met je ogen

Alles wat je zegt, denkt en doet wordt vanuit je hersenen gestuurd. Een geweldig mechanisme zorgt ervoor dat je dat geheel onbewust kan doen. Je ogen zijn daar een sterk hulpmiddel bij. Bij handelingen die ogenschijnlijk vanzelf gaan komt die informatie vooraf uit je hersenen. 

Die hersenen zijn in staat om die dingen razendsnel naar voren te toveren zodat je als vanzelf kan handelen. Eigenlijk repeteer je wat je ooit eerder hebt gedaan. Voor je hersenen makkelijk, maar soms wil je veranderen, maar laat het brein dat daarom niet toe. 

Bij mensen de niet zo’n goede verbinding meer met die hersenen hebben gaat het dan ook mis. Bijvoorbeeld bij dementie. De hersenen geven niet meer zo snel die informatie aan het lichaam terug. Maar soms lukt het om dat proces te keren. 

Je ogen zijn de schakel tussen je hersenen en je lichaam. Eigenlijk hebben jouw ogen een dubbele functie. Ze nemen waar wat er in jouw omgeving gebeurd en kan dat doorgeven aan je hersenen die daar de handelingen kan activeren. 

Bij elke handeling die je doet, bij alles wat je zegt en alles wat je denkt hebben die ogen dus een zeer belangrijke rol in je leven. Ze kijken dan namelijk naar binnen waar ergens dat voorval op een bepaalde plek in het brein zit. En je kunt het ook controleren bij je partner bijvoorbeeld door een paar vragen te stellen en naar de ogen te kijken. 

Vraag bijvoorbeeld hoe de voordeur van het ouderlijk huis voor een kleur had. 

Om een antwoord te geven zal je partner uit het geheugen moeten putten en daarom kijkt je partner schuin naar links- of rechtsboven. 

Vraag je wat het eerste plaatje was wat je partner ooi gekocht heeft en laat neuriën zal je partner naar links- of rechts de ogen bewegen. 

Vraag je naar een pijnlijk moment dan kijken mensen vaak schuin naar beneden. Dit kan ook aar links of rechts zijn. Ook als mensen het over hun huidige pijn hebben kijken ze schuin naar beneden om de pijn weer t voelen.

Dat die ogen belangrijk zijn voor je emotie blijkt wel uit het volgend verhaal. Laat was een kleuter van een jaar of 5 uit de schommel voor ons huis gevallen. Het zal heel zeer hebben gedaan en zijn moeder was er snel bij, maar was toch niet te stoppen met huilen. 

Ik liep naar moeder en kind en vroeg aan het kind wat daar in de lucht te zien was. Er kwam net een vliegtuig voorbij. Hij stopte met huilen toen hij schuin naar boven keek en antwoord een vliegtuig. Direct daarna keek hij weer naar beneden naar zijn zere knie en ging weer verder met huilen. Ik hield vol met naar boven wijzen en vragen stellen en pal daarna rende hij weer naar de speeltuin. 

Ik gebruik die techniek ook bij mijn clienten. Als ik vragen stel en ze blijven stoïcijns naar mij kijken dan weet ik dat ze niet echt naar antwoorden aan het zoeken zijn. Je hebt dan wat zwaarder geschut nodig om bij ze binnen te komen als het om het weghalen van oude emotie gaat. 

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next post:

Previous post: