≡ Menu

Mesmerisme

Franz Anton Mesmer

Franz Anton Mesmer (Iznang, 23 mei 1734 – Meersburg, 5 maart 1815) was een Duits arts en astroloog. Hij ontdekte wat hij het dierlijk magnetisme noemde en waarnaar later vaak gerefereerd werd als mesmerisme. De ontwikkeling van Mesmers ideeën en praktijken leidde James Braid (1795-1860) tot de ontwikkeling van hypnose in 1842.

Tijdens de eerste jaren in Parijs lukte het Mesmer niet de Koninklijke Academie voor Wetenschappen zijn leer officieel te laten goedkeuren. Hij trof slechts een vooraanstaand arts, Charles d’Eslon, als leerling. In 1779 schreef Mesmer aangemoedigd door d’Eslon een boekje van 88 pagina’s, Mémoire sur la découverte du magnétisme animal, waarin hij zijn bekende 27 voorstellen formuleerde en zijn theorie uiteenzette.

Volgens d’Eslon zag Mesmer gezondheid als de vrije stroom van het levensproces door duizenden kanalen in het lichaam. Ziekte werd veroorzaakt door hindernissen in die stroom. Die obstakels overwinnen en de stroom herstellen leidde tot een crisis die de gezondheid herstelde. Als de natuur dit spontaan niet deed, was contact met een geleider van dierlijk magnetisme een noodzakelijke en afdoende remedie. Mesmer wilde deze heilzame natuurlijke invloeden uitlokken of een handje helpen.

Mesmer behandelde patiënten zowel individueel als in groep. Bij individuele behandeling ging hij voor de patiënt zitten, drukte zijn knieën tegen die van de patiënt en de duimen van de patiënt in zijn handen, terwijl hij hem gefixeerd in de ogen keek.

Vervolgens bewoog hij zijn handen van de schouder van de patiënt langs de arm richting hand. Hij drukte dan zijn vingers op de hypochondrische streek (de ruimte onder het middenrif), waar hij zijn handen soms uren hield. Veel patiënten voelden vreemde gewaarwordingen of hadden ongewilde spiersamentrekkingen die als crises en noodzakelijk om genezing te brengen werden beschouwd.

Tegen 1780 had Mesmer meer patiënten dan hij individueel kon behandelen en hij werkte een collectieve behandeling uit.

Ook ik begon in mijn beginjaren met de methodiek die Mesmer beschreef. Later gevolg door Reiki en niet een later met NLP waar ook een stukje hypnose in is verwerkt.

Dit alles is de basis geweest van wat ik nu Vingerreflexologie noemt, waarin al die eerdere kennis is verwerkt door de behandeling op de vingers. Waar de vingers op de rechterhand staat voor ons denken en rationele en de vingers op de linkerhand voor de intuïtie en voorstellingsvermogen.

Door bepaalde vragen te stellen zal de interne dialoog een belde emotie teweeg brengen die op een bepaalde plek in de vingers kan worden gevoeld. Door de vingers vast te houden ‘stroomt’ er (weer) energie door het systeem van de hulpvragende. Je kunt het zelfs ook gebruiken bij jezelf door de linkerhand te gebruiken om de andere hand weer van energie te voorzien waardoor er weer doorstroming is door het gehele lichaam.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next post:

Previous post: