≡ Menu

Onbewust veranderen is beter

Veranderingen in je leven gaan makkelijker als je ze onbewust laat plaatsvinden. Kijk maar naar het groeien van je haar. Je haren groeien helemaal vanzelf. Daar hoef je niets voor te doen. Elke dag is je haar, onbewust, wat langer geworden en opeens ben je bewust dat je weer naar de kapper moet.

Leren lopen en praten heb je eigenlijk ook heel onbewust goed leren doen. Met vallen en opstaan ben je steeds vaardiger geworden. Die vaardigheid komt niet van je bewuste maar via je onderbewuste. Net als met fietsen. Eerst was het lastig je evenwicht te bewaren, maar opeens had je het door en fietste je gewoon weg. Het was je doorzettingsvermogen dat je die vaardigheden kon ontwikkelen.

Sommige veranderingen echter vragen veel meer van je. Bijvoorbeeld als je (opeens) bent ontslagen. Of dat je erg ziek bent geworden. Of als je stoppen wilt met roken. Of als je plotseling voor een heftige keuze staat. Hoewel de een met die plotselinge emotionele veranderingen gemakkelijker om gaat dan anderen, blijft het vaak een lastig proces.

Veranderingen lukken trouwens ook niet als je daar je focus op legt en al je energie in steekt. Kijk maar naar bewust afvallen. Of bewust stoppen met roken. Of nieuwe dingen aanleren en oude gewoontes afleren.

Diverse workshops willen je graag doen geloven dat hun aanpak tot het gewenste resultaten zal leiden. Ze hebben daar de gekste ideeën over om je te ondersteunen in je strijd het nieuwe met het oude te verwisselen.

Maar als je kijkt naar het resultaat in diverse workshops of trainingen, blijkt iedere keer weer maar 10% a 15% effectief geholpen te zijn.

Waarom zo’n lage score?

Jouw brein heeft daar alles mee te maken. Je brein laat bewust veranderen niet makkelijk toe. Volgens het brein past het niet echt in jouw manier van leven. Er is geen ruimte om de dagelijkse dingen te blijven doen en ook de nieuwe dingen te doen die bij dit veranderingspatroon nodig zijn.

In het begin gaat het natuurlijk wel goed. Je bent enthousiast over de methode en ook de resultaten waar je over gehoord hebt spreken je wel aan. Maar meer en meer voelt die aanpak als een balast op je dagelijkse leven. De focus vervaagt en de aandacht gaat naar de tijd die je daarvoor nodig hebt. Het volhouden eist dan zijn tol.

Wil je bijvoorbeeld graag stoppen met roken omdat je dat echt graag wilt, dan ziet jouw brein het als een heftige verandering die niet noodzakelijk is. Tenslotte heb je al meer dan de helft van je leven die sigaret als troost bij je. Het heeft je geholpen bij leuke en minder leuke processen in je leven. Dit wil het brein niet zomaar loslaten.

Wat je ook probeert, het brein zal elke keer weer die troost-informatie aan je terug willen geven om maar weer alles bij het oude te laten. En je ziet het vaak. Soms lukt het maar na een zeer heftig emotionele situatie komt die behoeft van een sigaret weer op. En het brein is weer tevreden.

Is veranderen dan niet mogelijk?

Natuurlijk wel. Maar dan zul je naar de bron moeten gaan waardoor je bijvoorbeeld bent gaan roken. In mijn geval ben ik gaan roken toen ik op 16 jarige leeftijd op stijldansen ging.

Op woensdagavond gingen we naar de dansschool en een kleine groep jongens stonden daar stoer te doen met een sigaret. Je kon er bijna niet omheen. En ondanks de vele waarschuwingen van mijn ouders stak ik toch de eerste sigaret op. Je wilde er graag bijhoren.

De laatste sigaret was meer dan 18 jaar later. Toen ik inmiddels wist hoe veranderingen echt succesvol kunnen worden doorgevoerd. Inmiddels is dat weer zo’n 35 jaar geleden. Ondanks vele tegenslagen heftige emotionele processen en nog diepere dalen nooit meer de behoefte gehad een sigaret op te steken.

Ook jij kunt op eenvoudige wijze blijvend veranderen. Zonder jo-jo-effect. Daarvoor hebben we je vingers nodig. In je vingers is namelijk waar te nemen hoe je over het leven in het algemeen en veranderingen in het bijzonder denkt.

Ze tonen de pijnlijke keuzes die je in het leven hebt gemaakt en de huidige gevolgen daarvan. Ze tonen je belemmerende overtuigingen en de zaken waar je veel emoties over hebt en hebt gehad.

Door nu de vingers op bepaalde plekken te masseren merk je direct dat emotionele processen anders aanvoelen. Dit zorgt weer voor het aanzetten van de onbewuste stappen die je zal helpen veranderingen echt te laten plaatsvinden.

Wil jij ook onbewust veranderen?

Wil je stoppen met roken?
Wil je stoppen met drinken?
Wil je stoppen met onzeker te zijn?
Wil je afvallen?
Wil je je heftige emoties de baas zijn?
Wil je van je pijn van het verleden verlost zijn?

Of heb jij iets anders?

Maak dan snel een afspraak en ontdek de kracht van je vingers.

Hou je mailbox goed in de gaten voor de aankomende gratis informatieavond over de kracht van je vingers.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next post:

Previous post: