≡ Menu

Oude emoties in een nieuw jasje

Door ervaringen leren we. Ons brein is inmiddels te vergelijken met een grote computer met een hele grote data opslag mogelijkheid. Het voordeel van onthouden is, dat we makkelijker nieuwe dingen kunnen oppakken en niet steeds weer het wiel hoeven uitvinden.

Het onthouden heeft ook zijn nadeel. Ons brein onthoudt ook de dingen waar we liever niet meer aan willen denken. Erger, het lijkt er vaak op dat de dingen waar we niet blij mee zijn heftiger voelt dan de dingen waar we heel enthousiast over kunnen zijn. Het lijkt wel alsof de leuke dingen van vroeger vervlogen zijn en de nare dingen als ziekte en ongemak op en in ons lichaam zit.

 

Vechten en vluchten

Hoe gaan we met ons gevoel om? De meeste mensen ervaren het zintuig ‘gevoel’ als een gevolg-gevoel. Door een gebeurtenis worden de zintuigelijke ervaringen van dat moment razendsnel verwerkt in ons brein en teruggekoppeld aan ons emotioneel centrum die ons in staat kan stellen te vechten of te vluchten.

Dat was zo in de oertijd en in deze tijd id dat niet veel anders. Toen waren het beren die we zagen op onze weg en nu zijn het de beren in ons hoofd die de oorzaak zijn van emotioneel ongemak. Is het dus ons oerbrein die ons parten speelt?

Ja, maar niet alleen.

Natuurlijk is dat oerbrein ons aan het beschermen en zal altijd in een vlucht- of vechthouding staan bij stress. Maar de emotionele herinneringen die wij zelf hebben ervaren geeft de uiteindelijke doorslag. De emotie angst is aangeboren. Het leert ons voorzichtig te zijn in dit leven. Maar hoe we ermee omgaan is aangeleerd. Ons verleden met de daarbij behorende herinneringen hebben ons gemaakt tot dat wat we nu zijn.

Het is het universele oorzaak-gevolg proces waar we in zitten. Een oorzaak, noem het een bepaalde gebeurtenis, heeft een emotie tot gevolg. Die emotie hoort dus bij die gebeurtenis. Maar, nu komt het nare van herinneren naar boven, op het moment dat 40 jaar later iets soortgelijks plaatsvindt, automatisch het gevoel van toen heel snel naar boven komt.

Zou het die beer zijn, dan weet je hoe je moet handelen. Maar die zijn er niet echt op onze weg. Het zijn nu de gedachtes zelf of oude herinneringen van momenten die dit soort emoties van vroeger naar boven kan halen. Voor jou en je toekomst niet echt relevant, maar wel reëel in je lichaam voelbaar.

 

Vuurwerk

Er is nog iets met gevoel. Nare gevoelens zijn vaak drukkend en hebben een lange nasleep in je lichaam. Soms geven ze een draaiend gevoel en kunnen er misselijk van worden. Mooie en zelfs prachtige gevoelens zijn klein en luchtig en stromen uit je lichaam. Als bijvoorbeeld vuurwerk.

Het is ook krachtig, maar kort te voelen in je lichaam. In verhouding zou je 3 mooie momenten moeten voelen om 1 náár moment in balans te krijgen.

Er is nog iets waar ons brein mee behept is. Het maakt voor het brein niet uit of het nu werkelijk aan de orde is, of dat je het bedenkt of vroeger hebt meegemaakt. Het brein oordeelt de via de zintuigen binnenkomende informatie niet. Het geeft het enkel een bijpassende emotie.

Denk maar eens aan een citroen. En let eens op de lichamelijke reactie daarvan. Het brein haalt de informatie uit je geheugen en als het herkenbaar is krijg je de emotie die toen heeft plaatsgevonden.

 

Lekker eten

Stel je eens voor. Je bent een genieter van goed en lekker eten. Niet te veel natuurlijk, maar toch. Neem eens bijvoorbeeld mosselen. Al jarenlang ga je op vakantie en eet je die heerlijke mosselen. Ook thuis kun je het niet laten om die heerlijke mosselen af en toe eens te nuttigen. Dan opeens tref je het. Je wordt na het eten van mosselen misselijk. Ziek zelfs.

Als ik een tijdje later zou vragen: ‘Denk eens aan mosselen’, zul je waarschijnlijk weer kokhalzend weglopen. Gek, want je hebt ze jaren met heel veel passie genuttigd.

Dit doe je natuurlijk niet zelf, maar je oerbrein geeft die info bij je terug. Hij wil je behoeden voor weer zo’n misstap en zorgt er dus voor dat je uit de buurt blijft bij mosselen.

Als je logisch nadenkt is het natuurlijk bizar. Je hebt jarenlang van mosselen gehouden maar één zo’n misstap van een verkeerde mossel en neem je het emotionele besluit nooit meer mosselen te eten.

 

Denken en intuïtie

Ons brein heeft verschillende delen maar voor het gemak deel ik het even in twee helften. De linkerhelft staat voor het logisch denken en de rechterkant staat voor de intuïtie.

Ons lichaam is daar spiegelbeeldig aan. De rechterhand heeft een verbinding met ons linker hersenhelft, ons logisch denken en onze dataopslag waar de emotie van de herinneringen zitten opgeslagen.

Op het moment dat je een emotioneel moment oproept in je gedachte, zal er direct door het brein de bijpassende emotie worden gezocht. Dit in een fractie van een duizendste seconde. Door ons emotioneel centrum komt het in het lichaam terecht waardoor we bijna automatisch kunnen handelen.

Dat handelen komt omdat er tegelijkertijd adrenaline aangemaakt wordt zodat we kunnen vechten of vluchten.

 

Vingerreflexologie

Die adrenaline zal, als het goed is en sterk denkt aan dat emotioneel moment, direct in je rechterhand voelbaar zijn. Zeker in je rechter middelvinger aan de rechterzijkant om precies te zijn. Het voelt als kleine kristalletjes onder je huid.

Om die kristalletjes voelbaar te maken hebben we wat vragen: ‘Denk eens aan een naar gevoel.’ Op het moment van de vraagstelling zijn de kristalletjes voelbaar. De volgende vraag is: ‘Waar voel je dat in je lichaam?’ En: ‘Welke kleur heeft het wat daar zo drukt?’

Dat wat betreft het nare gevoel. Nu kunnen de volgende vragen gesteld worden: ‘Denk eens aan een topmoment in je leven.’ Ook hier weer wat vragen: ‘Waar in je lichaam zit dat topmoment?’ en ‘Welke kleur heeft dat moment waar je nu aan denkt.’

Systeemherstel

We gaan nog 1 keer naar dat nare moment en voelen het voor de laatste keer. Dan plaatsen we de kleur van het topmoment over dat nare gevoel. Ja, dek het maar af. Kijk goed dat de oude kleur geheel verdwenen is.

Merk dat als je zo met die nieuwe kleur bezig bent, je al een ander gevoel krijgt van de oude situatie.

Als je nu probeert dat oude nare gevoel weer op te roepen zul je merken dat het niet echt meer lukt.

En terwijl je met de nieuwe kleur bezig bent leg je je linkerwijsvinger tegen je rechtermiddelvinger tegen de rechter zijkant aan. Je kristalletjes die je eerder voelde zijn weg. Je bent ontspannen.

Je brein oordeelt niet en zal deze oefening voor waar aannemen zoals hij alles wat je hem zegt ook voor waar aanneemt. Eigenlijk herinneren we niet het voorval zelf van vroeger, maar de laatste herinnering die we gehad hebben daarover.

 

Meer weten over vingerreflexologie?

Op www.dactyologie.nl is meer te lezen over wat Vingerreflexologie is en welke toepassingen er zijn.

Zondag 3 juni start de 7-daagse opleiding Vingerreflexologie.

 

 

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Next post:

Previous post:

Chat openen
1
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋
Ik ben Ruud.
Kan ik je ergens mee helpen?